3/14/2017

MITEN PÄÄSTÄ OIKIKSEEN?

Yo-kirjoitusten painaessa abiturienttien päälle ja ennen kaikkea huomenna alkavan yhteishaun kunniaksi sain vihdoin ja viimein väkerrettyä vastaukset teidän kysymyksiinne koskien yo-kirjoituksia, korkeakouluun hakemista, pääsykoeprosessia ja opiskelua yliopistossa. Vastauksissa painotan erityisesti valmistautumistani oikeustieteellisen pääsykokeisiin, mutta vastauksista on varmasti hyötyä ihan alaan katsomatta! 

YLEISESTI HAKUPROSESSISTA JA PÄÄSYKOKEISTA

Jaksoiko kevään yo-urakan jälkeen panostaa tosissaan pääsykokeisiinkin?
Aika hyvin jaksoi vielä pääsykoeurakankin pusertaa. Se helpotti, kun tiesi joka tapauksessa olevansa muiden kanssa samalla lähtöviivalla, kun meillä pääsykoekirjat ilmestyivät vasta kirjoitusten jälkeen. Se, että laittoi heti ensimmäisellä kerralla täysillä itsensä likoon ja pääsi niin lähelle opiskelupaikkaa, lisäsi uskoa itseensä ja toi motivaatiota toiselle hakukeväälle! 

Kuinka päädyit hakemaan just Helsingin oikikseen?
Olin kuullut paljon huhuja siitä, kuinka mahdotonta sinne on päästä. Mua jollain tapaa kutkutti ottaa haaste vastaan, ja halusin katsoa, mihin musta on. Oli jännää asettaa itselleen korkea tavoite ja lähteä pyrkimään sitä kohti! Helsinki opiskelukaupunkina oli muutenkin aina kiehtonut, ja pohtiessani esimerkiksi Helsingin ja Turun välillä päädyin Helsinkiin, koska tunsin sitä kaupunkina paremmin siellä asuvien sukulaisten myötä ja sen takia sinne oli matalampi kynnys lähteä valmennuskurssille.

Paljonko jäi puuttumaan ensimmäisellä kerralla?
Jäin koepistekiintiössä ensimmäiselle varasijalle.

Kummalla pääsykoekerralla oli suuremmat paineet onnistua?
Toisella kerralla.

Kuinka itsevarma olit ennen pääsykoetta ja sen jälkeen (molemmilla hakukerroilla)?
Ensimmäisellä hakukerralla olin juuri ennen koetta aika tyhjin mielin, kokeen jälkeen en oikein osannut sanoa, miten se meni. Tiesin, ettei se mennyt ihan huonosti, muttei myöskään superhyvin. Toisella kerralla kokeeseen mennessä olin aika luottavaisin mielin, vaikka viimeiset päivät ennen koetta olivatkin olleet elämäni kauheimpia. Kun sain kokeen eteeni, olin aika varma, että eiköhän tällä kerralla mennä sisään. Tottakai jännitys tuloksia odotellessa oli silti ihan hirveä! :D

Oliko oikikseen haku sulle aina selvää, vai mietitkö myös muita vaihtoehtoja? Jos mietit niin mitä?
Pakko myöntää, että yritin koko ajan keksiä jotain muita vaihtoehtoja, koska oikis kuulosti niin mahdottomalta. Mutta koska sellaista ei löytynyt, niin olihan se pakko lähteä kokeilemaan! Oikiksen lisäksi mielessä pyörivät hallintotieteet ja psykologia. 

Luin että pohdit ainakin jossain vaiheessa myös hallintotieteitä vaihtoehtona. Mikä sai sut kuitenkin valitsemaan oikiksen? Itse pohdin juurikin hallintotieteiden ja oikiksen välillä.
En oikeestaan tiedä, mikä sai mut lopulta päätymään oikikseen. Ehkä se, että siihen liittyen oli jotenkin helpompi löytää tietoa netistä jne, ja sen myötä kiinnostus alaa kohtaan kasvoi suuremmaksi!

Tuntuuko oikeustiede sun alalta ja mitä neuvoja antaisit oikiksesta haaveilevalle lukiolaiselle esim. kirjoitusten suhteen? 
Kyllä tuntuu! :) Kirjoitusten suhteen mä kehottaisin oikiksesta haaveilevaa keskittymään etenkin äidinkieleen ja kieliin. Kirjoitukset ylipäätään ovat myös oiva keino löytää itselle sopivimmat lukutekniikat ja "oppia" opiskelemaan. 
IMG_0042

Koska aloit lukemaan kevään yo-kokeisiin?
Tammikuussa! 

Miten luit esimerkiksi äidinkielen yo-kokeisiin ja matikan yo-kokeisiin?
Äikkään luin lähinnä kielioppia ja vanhoja esseitäni sekä tekstitaidon vastauksiani. Matikkaa kävin läpi kurssi kerrallaan teoria+laskut- tyylillä.

Aloitko lukemaan pääsykoekirjoja jo ennen yo-kokeita vai niiden jälkeen?
Pääsykoekirjat ilmestyivät vasta yo-kokeiden jälkeen, eli aloin lukemaan huhtikuun alussa kirjojen ilmestyttyä.

Ootko tyytyväinen sun yo-arvosanoihin?
Noo, aika fifty-fifty! Kolmeen olin, kolmeen en. 

Minkälaisia fiiliksiä sulla oli ku olit yo-kokeissa?
Kuunteluita sekä ensimmäistä kirjallista yo-koetta jännitin ihan hulluna! Loput menivät oikeastaan onneksi aika rutiinilla. 

Oliko sulla varasuunnitelmaa (ja minkälainen) sen varalle, ettet ois päässy oikikseen tänä vuonna?
Ei ollut! Pelotti ottaa riski, mutta toisaalta se tsemppasi entisestään antamaan kaikkensa. Laitoin toiseksi hakukohteeksi Vaasan hallintotieteet, mutten ehtinyt vilkaistakaan materiaaleja. 

Olen kutosella ja pian täytyy pättää minne ylä asteelle jatkaisi. Haluaisin musaluokalle ja haluaisin myös opiskella latinaa. Oliko sulla vaikeeta päättää mitä opiskelisit?
Hienoa, että sulla on monia kiinnostuksenkohteita! :) Uskoisin, että pystyt yläasteella opiskelemaan latinaa, vaikka valitsisitkin musiikkiluokan. Mulla ainakin vei oman aikansa pohtia, mitä valitsisi esimerkiksi valinnaiseksi, mutta kyllä ne ajatukset pohdintojen myötä selkeytyivät. Tsemppiä yläasteelle!

Mitä mieltä olet itse siitä, että Helsingin oikista pidetään "pelottavana" sen takia, että sinne on vaikea päästä? (Vaikka prosenttiero suht. pieni verrattuna turkuun)
Kyllähän pääsykokeessa on aika hyvin onnistuttava, jotta paikka aukeaa. Mutta aina mä jaksan toitottaa sitä, että mäkin oon ihan perustallaaja, ja kyllä se paikka kovalla työllä aukesi! :) Ainakaan mun silmissä Helsingin ja Turun välillä ei oo ollut koskaan mitään merkittävää eroa sen suhteen, kuinka vaikea on päästä sisään. 

Mitä mieltä oot, kannattaako mennä ns. käymään pääsykokeissa, jos ei oo satavarma kyseisestä opiskelupaikasta?
Tuskinpa siitä ainakaan haittaa on! Käy ihmeessä haistelemassa, millainen tunnelma siellä on ja miltä koetilanne ja itse pääsykoe vaikuttavat. 

Entä mitä kannattaisi jo tässä vaiheessa vuotta tehdä pääsykokeisiin valmistautumisen kannalta? Koetko, että avoimen yliopiston kursseista/oikeustieteellisestä kirjallisuudesta olisi suurta hyötyä, vai kannattaisiko tässä vaiheessa vain rentoutua ja säästellä voimia kevään rutistukseen? 
Tää vastaus tulee vähän myöhässä, kun kohtahan ne kirjat jo ilmestyy! :D Mutta yleisesti ottaen mun mielestä ei oo ollenkaan huono vaihtoehto käydä avoimessa yliopistossa jokusia kursseja ennen pääsykoekevättä, lakiteksti tulee tutuksi ja sen myötä ehkä pääsykokeisiin lukukin helpottuu, ja ties vaikka osuisi sama aihe pääsykoekirjaan. Muutenkin nyt sisäänpäässeen näkökulmasta olisi ihan hauskaa jos olisi jokunen kurssi sieltä täältä jo käytynä, heh hee.. :D Mutta toisaalta mun mielestä on turha paahtaa liikaa, vaan kannattaa nauttia välivuodesta ja panostaa täysillä sitten itse pääsykoekevääseen! 

Mua kiinnostaisi tietää sun opiskelusta välivuodella. Teit avoimen yliopiston peruskurssin ja luit perusteoksia? Millä tavalla luit niitä, kunnolla opiskellen vai vain "luit läpi"? Teitkö niistä muistiinpanoja? 
Joo, kävin tosiaan vaan sen peruskurssin! Ja perusteoksia luin ihan vaan kevyellä otteella säästellen paukkuja luku-urakkaan! :) 

IMG_0045

Mitä vinkkejä oikeikseen hakevalle, millaiset paperit sinne tarvitsee? Onko yo-kokeella enää niin merkitystä vai pidätkö pääsykoetta tärkeämpänä?
Mun mielestä ei kannata ottaa liikaa stressiä papereista, kaikissa oikiksissa on kuitenkin myös koepistekiintiö. En sitä sano, etteikö hyvistä papereista hyötyä olisi!


Pääseekö sinne lukematta ihan hulluna (kaikki tutut on lenkkeillyt muistiinpanot kädessäkin)?
No riippuu varmaan paljon ihmisestä ja siitä kuinka nopeasti saa pääsykoemateriaalit haltuun. Ainakin mä itse ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jokainen, jonka kanssa oon jutellut, luki ihan hulluna. Mutta en mä sentään muistiinpanot kädessä lenkkeillyt! 

LUKURYTMI 

Minkälainen oli perus päivärytmisi pääsykokeisiin lukemisen ajan?
Valmennuskurssia oli yleensä 3-4 kertaa viikossa, yleensä aina ma, ke ja pe iltaisin klo 16.30-21, välillä välikokeita tiistaisin ja jokunen kurssikerta myös viikonloppuisin. Menin jokaisena arkipäivänä kirjastoon klo 8 aamulla, ja kurssipäivinä lähdin kirjastosta kaupan kautta kurssille n. klo 16. Niinä päivinä, jolloin ei ollut kurssia, olin kirjastossa yleensä pari tuntia pidempään ja kävin illalla esim. treenaamassa. Viikonloput vaihtelivat, useimmiten luin normaaliin tahtiin mutta muutamaan otteeseen pidin vähän lyhyempiä lukupäiviä. 

Kuinka paljon luit pääsykokeisiin (tunteja/päiviä viikossa)?
Kurssipäivinä ja viikonloppuisin luin yleensä 6-7 h, muina päivinä yleensä 8-9 h. Nämä siis kellotettuja aikoja, eli niistä on miinustettu vessa-/ruokatauot. Päälle keskimäärin n. 15 tuntia valmennuskurssia viikottain. 

Teitkö miten tarkan lukusuunnitelman? Muutitko tätä paljon kevään mittaan? Millainen sun lukusuunnitelma konkreettisesti oli per päivä/viikko? Tarkkoja sivumääriä, kokonaisuuksia vai lähinnä vaan mitä kirjaa luet? 
Ihan aluksi tein hahmotelman koko lukukeväästä, merkkasin ylös valmennuskurssikerrat ja välikokeet ja hahmottelin niiden perusteella alustavasti kirjojen lukukertoja. Lukusuunnitelma kuitenkin eli koko kevään, eli lähinnä hahmottelin aina viikkotasolla tai ainakin parilla päivällä eteenpäin koko päivän kulun siten, että hahmottelin kellonajoista ensin raamit, ja niiden sisälle se, mitä kirjaa luen suunnilleen minkäkin aikaa ja mitkä sivut tai kappaleet pyrin käymään läpi, mihin aikaan lounastan, milloin kertaan ja milloin teen tehtäviä. Esimerkki: "klo 9-13 insolvenssi läpikäynti puolet, klo 13-17 insolvenssin välikoe, illalla tehtävien teko + käsitelaput klo 19-21"

Montako vapaapäivää pidit lukemisesta?
Pidin viikonloppuisin muutamia sellaisia päiviä, jolloin otin kevyemmin tai tein vaikka vaan pari tuntia tehtäviä. Täysin lukuvapaita päiviä taisi olla pari.

Luiko kummallakin kerralla täysipäiväisesti? Kävitkö töissä samalla? 
Luin, enkä kumpanakaan kertana käynyt töissä samalla. Aika on kuitenkin tosi lyhyt ja töiden yhdistäminen luku-urakkaan vaatii varmasti tarkkaa suunnittelua, mutta jotkut ovat sanoneet satunnaisten työvuorojen tuoneen ihan mukavaa vastapainoa lukemiselle. 

LUKUTEKNIIKAT


Millaisia lukutekniikkoja sulla oli käytössä?
1. Kirjojen läpiluku. Tätä tuli harrastettua etenkin ihan alussa, eli tutustuin kirjoihin lukemalla ne nopeasti läpi takertumatta vaikeisiin kohtiin sen pidemmäksi aikaa, tekemällä korkeintaan lyijykynällä kevyitä alleviivauksia. Myös myöhemmissä vaiheissa tuli välillä käytyä kirjoja nopeammalla tahdilla läpi tärkeisiin asioihin keskittyen, esimerkiksi ennen välikokeita. 
2. Eriväriset alleviivaukset kirjoihin. Lukiossa tein alleviivaukset yleensä vain yhdellä värillä. Pääsykokeisiin lukiessa opin uuden alleviivaustekniikan, jossa käytetään eri värejä esim. sen mukaan, onko kyseessä yleisesti tärkeä asia, sääntö, poikkeus, oikeuslähde vai termi. Kuten kuvista huomaa, mun kirjoista kuoriutui melkoisia värityskirjoja. Tää oli ehdottomasti yksi mulle hyödyllisimmistä oppimistekniikoista. Tääkin riippuu ihan ihmisestä, osan kirjat olivat huomattavasti tyhjempiä ja niihin oli merkattu vain kaikista tärkeimmät kohdat. Mun oli huomattavasti mukavampaa lukea, kun tein kirjasta omannäköisen ja lukemiseen keskittyminenkin oli helpompaa, kun sai ohessa tehdä toisella kädellä jotain. Sen takia teinkin monia tupla-alleviivauksia lukukertojen edetessä. Alleviivaukset kannattaa kuitenkin tehdä maltillisesti ja vasta sitten, kun asiat alkavat hahmottua, sekä siten, että ne oikeasti tukevat oppimista. Se, kuinka värikäs kirja on, ei kerro paljonko osaat. :D 
3. Laput kirjoihin + listat + viittaukset sarakkeisiin. Usein tein uuden kappaleen ensimmäiselle sivulle irrallisen muistilapun, johon kirjoitin esim. väliotsikoita. Sen avulla oli helppo pohjustaa tulevaa, eli testata mitä muistaa tulevasta aihekokonaisuudesta tai vastaavasti kerrata luetun jälkeen, mitä asioita minkäkin otsikon alle kuului. Kirjojen sivuihin tein paljon listoja, sivuviittauksia, muistiinpanoja jne. 
4. Käsitekortit. Yksi parhaista oppimistekniikoista! Eli pienet lappuset, joiden toiselle puolelle tulee esim. käsite, ja toiselle puolelle sen selitys. Helppo tapa oppia/kerrata esim. junassa tai päivän päätteeksi, kun aivot eivät enää meinaa muuten toimia. 
5. Ajatuskartat/henkilörelaatiot.
6. Muistiinpanot. Ensimmäisellä lukukerralla tein jokaisesta kirjasta todella tarkat ja suht siistit muistiinpanot. Toisella kerralla aloitin saman prosessin, mutta totesin nopeasti sen vievän turhan paljon aikaa siitä saatuun hyötyyn nähden, joten tyydyin harrastamaan ainoastaan kevyempiä muistiinpanoja. En tiedä kuinka moni tällaista harrastaa, mutta niiden ideana on siis se, että kirjoittelin lukemisen ohessa vaan omaa pikkuista suttuani, josta ei edes saa selvää, mutta se auttoi keskittymään ja prosessoimaan lukemiani asioita paremmin. 
8. Tehtävien teko, mallivastausten lukeminen ja kirjoittaminen. Valmennuskurssitehtävien teko oli yksi tärkeimmistä oppimistekniikoista. Tehtäviä tehdessä ja asioita soveltaessa huomasi, mitkä asiat oikeasti osaa ja mitkä vain luulee osaavansa. Vaikka tehtävien teko saattaa tuntua välillä ajantuhlaukselta, niin se oli ainakin mulla yksi tärkeimpiä avaimia sisäänpääsyyn. Vaikka jokin tehtävä tuntui mahdottomalta, mallivastausta lukiessa tajusi mistä on kyse. Luin paljon mallivastauksia ja kirjoitin niitä uudestaan puhtaaksi. 
9. Lakien opettelu. Lakeja luin paljon ääneen ja kirjoitin ylös uudestaan ja uudestaan, sillä ne piti osata sanatarkasti. 
7. Kertaaminen, mm. sisällysluetteloiden avaaminen. Kertaus on opintojen äiti! Kertaamisen tärkeys avautui mulle kunnolla vasta toisena hakukeväänä, tosin silloinkin sitä olisi voinut harrastaa vielä enemmän. Kerratkaa, kerratkaa, kerratkaa! Ensimmäisenä aamulla, ennen lounastaukoa, kurssin jälkeen, viimeisenä illalla. Kertaaminen oli ainakin mulle välillä aika puuduttavaa, mutta sen tärkeyden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Mä käytin kertaamiseen etenkin aluksi usein ns. "sisällysluetteloiden avaamista", eli kirjoitin sisällysluetteloa ylös sen verran mitä muistin ja kokosin otsikoiden alle mahdollisimman paljon muistamiani asioita. 

IMG_0044

Mikä oli sulle toimivin lukutekniikka?
Yllä mainitsinkin monia toimivia lukutekniikoita korostaen toimivimpia. Mut tärkeimpänä ehkä monipuolisuus! Harva jaksaa vaan lukea noita kirjoja alusta loppuun uudestaan ja uudestaan niin, että oikeasti oppisikin jotain. Tee lukemisesta monipuolista ja mielekästä, testaa itseäsi! Ehkä vähän ristiriitaista äsken mainitun kanssa, mutta mulle toimivimmaksi lukutekniikaksi toisena vuonna muodostui lopulta kirjan pränttäys päähän. Pyrin muistamaan, mihin kohtaan aukeamaa mikäkin asia oli sijoitettu, ja kokeessa muistellessani oli helppo palata mielessään pääsykoekirjan sivuille, kun oli opetellut muistamaan ne asiat sitä kautta eikä mikään muu, esim. muistiinpanot olleet sitä päähän juurtunutta kuvaa sekoittamassa. Mulle oli siis helpointa loppuvaiheessa keskittyä lähinnä kirjaan, sillä olin tarkkaillut jokaista sivua niin paljon, että verkkokalvolle oli muodostunut melko selkeät kuvat siitä, mitä milläkin sivulla käsiteltiin milläkin värillä.  

Luitko pääsykoekirjat kuinka moneen kertaan läpi? Entä millä tyylillä luit kirjoja, kaikkia samaan aikaan vai yksi kerrallaan? Ja vähän tähän liittyen, miten kertasit aiemmin opittua?
En laskenut, kuinka moneen kertaan lopulta tuli luettua kirjat läpi. Meillä käsiteltiin valmennuskurssilla kirjat läpi yksi kerrallaan ja lopuksi oli kyseisestä kirjasta välikoe, joten luin niin, että paneuduin aina syvimmin kurssilla käsittelyssä olleeseen kirjaan ja ja ohessa luin muita. Esimerkiksi niin, että kurssipäivinä luin pääsääntöisesti kurssilla käsiteltävää kirjaa, ja muina kuin kurssipäivinä puoliksi kahta muuta. Kertaamisesta jo vähän puhuinkin yllä, mutta pyrin esimerkiksi aina muutaman kappaleen luettuani muistelemaan lukemaani. Siitä kyllä huomaa nopeasti, onko keskittynyt lukemaansa vai onko ajatus harhaillut! :D 

Mitä pidät kaikista tärkeimpänä kirjoja ajatellen, pykälien opettelu esim vaiko joku muu?
Ainakin mun mielestä aluksi tärkeintä oli oppia ymmärtämään lukemansa epäselvimpiäkin kohtia myöten. Kokonaisuuksien hahmottamisen jälkeen ulkoa opettelu ja asioiden muistaminen oli paljon helpompaa.

Opettelitko kaikki ulkoa vai enemmän kokonaisuuksia? 
Monia asioita oli helppo selittää omin sanoin, kun ne on aluksi sisäistänyt. Lakipykälät ja useimmat termien selitykset opettelin kokonaan ulkoa. 

Miten hankalaa on opetella pääsykoekirjat ulkoa? (Oon kuullu et sanamuodoillaki on väliä)
Riippuu ihmisestä. Mulla oli ennen aina opiskelussa ollut vähän taipumusta asioiden ulkoa opetteluun, mikä ei sinänsä tietenkään oo hyvä juttu, mut oikiksen pääsykoetta ajatellen se on kieltämättä hyvä ominaisuus. Sanamuodoillakin on joissain tapauksessa väliä, esim. lakeja opetellessa koko säännön merkitys voi muuttua riippuen siitä onko lauseiden välissä ja vai tai. :) 

Mitä teit toisin toisella hakukerralla jos vertaa ensimmäiseen?
1. Kellotin todelliset lukutunnit. Ihan loppuvaiheessa en tätä enää harrastanut, kun pää alkoi muutenkin olla hajalla, mutta ensimmäiset viikot kellotin jokaisen lukupäiväni, eli laitoin sekuntikellon aina pauselle käydessäni vessassa, räplätessäni puhelinta tai syödessäni. Näin en pystynyt huijaamaan itseäni, esim. "Ohh jeah, oon istunut kirjastossa 11 tuntia!", jos todellisuudessa oon 3 tuntia siitä ajasta räplännyt puhelinta.. 
2. Tein paljon enemmän tehtäviä. Tärkeä. Tärkeä. Tein kaikki välikokeet ja paneuduin mallivastauksiin kunnolla. Pykälän tehtäväpaketeista pyrin käymään jokaisen tehtävän läpi siten, että vähintäänkin luin mallivastauksen.
3. Kertasin enemmän. 
4. Nukuin enemmän.
5. Yksinkertaisesti vaan luin vähän enemmän.

Mitä olisit näin jälkeenpäin ajatellen tehnyt toisin pääsykokeisiin valmistautumisen suhteen?
Olisin ottanut vähän iisimmin. Toisaalta hyvä, että tuli otettua ns. "varman päälle", mutta se meinasi kyllä koitua ainakin mun kohtalokseni. Mun oli viimeisten päivien ajaksi pakko lähteä kotikaupunkiini lukemaan, koska mulla meinasi pääkoppa hajota totaalisesti. Viimeiset kaksi viikkoa olivat pelkkää tuskaa, kipua ja itkemistä, kun mun kroppa, erityisesti maha, heitti stressin takia täyttä häränpyllyä. Käytin viimeisen parin lukuviikon jokaisesta päivästä ensimmäiset kaksi tuntia siihen, että itkin kippurassa äidin makuuhuoneessa. Onneksi sain aina loppupäivät tsempattua, koska vannoin itselleni, että se olisi viimeinen kerta kun ryhdyn moiseen, nyt on päästävä sisään! Eli vaikka pitää lukea paljon, niin älkää polttako itseänne loppuun. :) 

VALMENNUSKURSSI

Mikä kurssi sulla oli toisella hakukerralla?
Olin sekä ensimmäisellä että toisella kerralla Pykälän pienryhmäkurssilla! 

Oliko valmennuskurssi susta hyödyllinen? Miten välttämättömäksi koet valmennuskurssin oikiksen pääsykokeen kannalta? Uskotko, että "pelkällä" etäharjoittelupaketilla ois mahiksia, jos oma oppimistyyli on enemmän sellainen, että oppii ehkä parhaiten lukemalla/itsenäisesti kuin kuuntelemalla.
Mun mielestä valmennuskurssi oli molemmilla kerroilla superhyperhyödyllinen. En koe valmennuskurssia täysin välttämättömäksi etenkään myöhemmillä hakukerroilla, mutten itse vielä toistaiseksi tunne ketään, joka ei olisi jonakin hakukeväistään käynyt edes jonkinlaista kurssia. Pelkällä etäharjoittelupaketilla voi hyvinkin pärjätä, tiedän etäpaketilla sisäänpäässeitä. 

oikis2

Minkälainen fiilis sulle jäi valmennuskursseista?
Pelkästään positiivinen. Se ensinnäkin rytmitti hyvin lukemista ja toi vastapainoa kirjastossa istumiselle, mutta ennen kaikkea siellä avattiin vaikeita asioita ja sain sieltä eväät pääsykoevastausten koostamiseen. Tehtäväpaketit, pistarit ja välikokeet olivat kullanarvoisia. Kertauspäiviltä sai viimeisiä koonteja, vinkkejä ja motivaatiopuheita pääsykoepäivää varten. Myös vertaistuki oli mulle tärkeä tekijä. Monet sanovat kokevansa painetta muista samaan paikkaan hakevista, mutta mulle oli supertsemppaavaa ja motivoivaa olla osana yhteisöä, jossa kaikilla on sama päämäärä. Valmennuskurssikavereiden kanssa tsempattiin toisiamme aina koesaliin asti molempina keväinä.

Oliko ne valmennuskurssit sen rahan arvoisia?
No mun mielestä valmennuskurssit ovat yleisesti ottaen ihan liian kalliita, mutta koin siis kyllä saaneeni rahoilleni vastinetta, enkä usko, että olisin ilman kurssia päässyt sisään. 

Oliko sun pienryhmäkurssi aamulla vai illalla?
Iltaisin! Mä koin sen itselleni hyväksi vaihtoehdoksi, koska aamusta alkaen pystyin virkeänä keskittymään omatoimiseen lukemiseen ja iltaisin oli kuitenkin helppo vähintäänkin kuunnella opetusta, vaikka vähän olisikin alkanut jo päivän päätteeksi väsyttää. 

Pidätkö yhteyttä niihin tyyppeihin ja tutoriin, joihin tutustuit valmennuskursseilla?
Muiden sisään päässeiden valmennuskurssikavereiden kanssa on tullut oltua tekemisissä! Mun kurssikaveri pääsi myös sisään ja hänestä onkin tullut läheinen ystävä myös nyt opiskeluaikana. 

OPISKELU OIKIKSESSA

Minkälainen ilmapiiri Helsingin oikiksessa on? Onko siellä ns. "parempaa väkeä"? :D 
Mun mielestä tosi hyvä ilmapiiri. Tiedekunta on niin iso, että porukkaa löytyy kyllä aiiivan laidasta laitaan! :)

Paljonko sulla on arviolta opintopisteitä koossa keväällä? Onko 60 op/v realistinen tavoite? 
Joo, kyllä oon laskelmoinut niin että vähintään toi 60 pitäisi olla kasassa keväällä!  

Mikä oikeudenala on tuntunut nyt omimmalta?
Mikään ei oo vielä ollut ylitse muiden, kaikki ovat olleet ihan jees. Seuraavaksi pitäisi käydä perhe- ja jäämistöoikeuden kimppuun ja sen suhteen mulla on odotukset korkealla! 

Onko opiskelu oikiksessa ollut sellaista kuin ajattelit? Onko opiskelu sun mielestä raskasta/stressaavaa?
Mä en oikeestaan edes osannut odottaa, millaista yliopistossa opiskelu on, joten tuli se vähän shokkina! Onneksi oli intensiivinen pääsykoeurakka takana, joten työmäärä oli jo sinänsä tullut tutuksi. Aluksi mun oli tosi vaikea sopeutua siihen, että koko ajan on uusi tentti tulossa ja sen myötä jatkuvasti pieni stressi päällä, mut nyt siihen on pikkuhiljaa alkanut tottua ja osaa ottaa jo vähän rennommin. :) 

Ihan yksinkertaisesti, millaista oikiksessa opiskelu oikeasti on? Haen lähinnä tällä sitä että miten pitkiä päiviä, kuinka rankkaa, onko rennompia ja tiukempia jaksoja opiskelussa jne:)
Sen voisin sanoa oikista harkitseville, että ei se lukeminen kyllä siihen sisäänpääsyyn lopu! Tai kai sitä voi aika helpolla päästä, jos on tosi fiksu, mutta mä oon ainakin joutunut tekemään täällä aika paljon töitä. Monet toitottivat sitä, kuinka itse pääsykoe on koko oikiksen pahin osuus, ja sen jälkeen kaikki on tyyliin lastenleikkiä. Siitä oon samaa mieltä, että yhtä stressaavaa ja raskasta urakkaa, kuin pääsykoe, ei sisäänpääsyn jälkeen enää tuu eteen, mutta kyllä täällä ihan opiskella saa. Päivien pituus vaihtelee, luentoja ei oo mun mielestä mitenkään ihan kauheasti vaan enemmänkin omatoimista opiskelua. Rentoihin ja tiukkoihin jaksoihin voi aika paljon vaikuttaa omilla valinnoillaan, mutta jos putken mukaan (tai nopeampaa tahtia) aikoo suorittaa niin aika tiivis tahti on ollut koko ajan. Nyt keväällä on ollut muutamia vähän rennompia viikkoja onneksi! 

Onko opiskelu itsenäistä esim. vähän pakollisia luentoja joten voisi asustella osan aikaa viikoista vaikka muussa kaupungissa?
Helsingissä oli mun mielestä aika vähän pakollisia luentoja, eli kyllä kai periaatteessa. Täällä Vaasassa meillä on vähän enemmän läsnäolopakkoa luennoilla, mut esimerkiksi nyt keväällä on tosiaan useampia viikkoja, että on vain itsenäistä työskentelyä, ja täältäkin muutama esim. työskentelee muissa kaupungeissa.

Missä vaiheessa oikiksessa täytyy päättää mitä oikeudenalaa harjoittaa tulevaisuudessa, vai kuinka montaa voi opiskella? 
Heh, joku vanhempi opiskelija voisi kommenttiboksissa kertoa tästä enemmän, meikäläinen on vielä aika untuvikko.. ;D Mutta siis en näkisi, että mikään täällä oikiksessa sinänsä lopullisesti määräisi mitä oikeudenalaa haluaa tulevaisuudessa harjoittaa. Notaarivaihe menee mun mielestä aika pitkälti pakollisia aineopintoja opiskellessa, mutta maisterivaiheessa sitten ilmeisesti syvennytään laajemmin tiettyyn oikeudenalaan valinnaisten opintojen, jonkinlaisen projektin sekä OTM- tutkielman myötä.

Onko Helsingistä helppoa saada asunto, jos sattuisi saamaan opiskelupaikan?
Aluksi tuntui tosi haastavalta, etenkin kauempaa tulevana kun yritti saada sovittua useampia näyttöjä samalle päivälle. Hoasin asuntoja hakiessa kannattaa muistaa laittaa vaihtoehdoksi soluasunto, itse ymmärsin jälkeenpäin muiden puheista niin, että he eivät tarjoaisi yksiöitä lainkaan, ennen kuin on asunut solussa. Mä en hoksannut laittaa vaihtoehdoksi muuta kuin yksiön, enkä saanut lainkaan asuntotarjousta, vaikka tulin kauempaa. Tästä en ole tosin varma. 

Pidätkö Helsingin yliopistosta?
Pidän! 

Onko oikiksessa opiskelijat stereotyyppisen kaltaisia? :-D
Mä oon itse niin pienestä kaupungista kotoisin, että mulle ei ennen oikista ollut oikeastaan mitään tietoa mistään strereotypioista. Eli kertokaa mulle kommenttiboksissa, mitä stereotypioita oikkareista on, niin voin vastata paremmin! :D 


Onko oikiksesta mahdollisuus suorittaa opiskelijavaihtoja?
On toki. :)

Aiotko lähteä opiskelijavaihtoon (ja minne)? :-)
Haluaisin lähteä joo! En oo vielä pohtinut sen tarkemmin että minne. 

Käykö sullakin niin, että aloitat tenttiin valmistautumisen hyvissä ajoin, mutta silti tulee aivan järjetön kiire jo pelkästään sen kanssa, että saa tenttialueen luettua kerran läpi, puhumattakaan mistään kertaamisesta? t. Oikiksessa tänä syksynä aloittanut, opiskeluun hukkuva fuksi
Hahah, no näin juuri! :D Viimeisen päivän paniikkikertaus on tullut aika tutuksi, kun on juuri ja juuri saanut alueen kahlattua läpi.. 

Onko ollut helppoa saada uusia ystäviä?
Joo, sekä Helsingissä että nyt täällä Vaasassa on ollut tosi helppo tutustua uusiin ihmisiin ja kaikki ovat todella helposti lähestyttäviä.

Mitä oot tykänny niistä tapahtumista, joihin oot sielä osallistunut?
Ihan huippuja! Erityisesti sitsit on mun lemppareita ;)

Mitä mieltä oot Helsingin oikiksen opetuksesta? Onko vastannu sun odotuksia?
Vähän vaihtelevaa kurssista riippuen, yleisesti ottaen kuitenkin ihan laadukasta. En oikeastaan tiennyt mitä odottaa, joten en osaa sanoa.

Käytkö luennoilla? Mitä mieltä oot luentojen laadusta? Koetko ite luennoilla käymisen hyödylliseksi?
Käyn luennoilla, mutta mun pitäis yrittää ottaa niistä vielä enemmän irti. Usein mun on vaikea keskittyä ja hyöty jää vähäiseksi, mikä ei johdu välttämättä luennon laadusta vaan useimmiten vaan musta itsestäni.
IMG_0043

Onko sun mielestä tenttiin käytetty työmäärä yleensä oikeessa suhteessa tenttituloksen kanssa?
Mä oon oikeestaan aika ihmeissäni siitä, miten hyvin se on suhteessa. Oli aihe oikeastaan mikä tahansa, niin mun numero on mielestäni aina aika hyvin vastannut sitä, kuinka hyvin oon valmistautunut. Siinä suhteessa tietysti on erilaista kuin esimerkiksi yläasteella ja lukiossa, että mun mielestä oikiksessa on vaikeampaa saada hyviä numeroita, vaikka ihan hyvin olisikin valmistautunut.

Kuinka paljon käytät aikaa tenttiin valmistautumiseen?
Vähän vaikea sanoa, kun riippuu aina ihan tentistä sekä paljon siitä mitä muuta on meneillään! Sanotaanko vaikka että yleensä luentokuulusteluihin ehkä about viikon ja tentteihin 2-3 viikkoa. 

Minkälaisia arvosanoja oot saanut?
Kaikkea ykkösen ja vitosen väliltä. 

Mitä mieltä oot oikislaisista yleisesti ja oikiksen ilmapiiristä? 
Yleisesti ottaen oon tutustunut täällä ihan huippukivoihin tyyppeihin ja mulla on ainakin ihan positiivinen kuva sekä Helsingin että Vaasan ilmapiireistä.

Lempi- ja inhokkikurssit tähän mennessä? 
Soppari aiheutti ehkä eniten harmaita hiuksia, kun tenttialue oli niin laaja ja aloitin lukemaan niin myöhässä. Mutta kesällä korotuskierroksella aijon ottaa härkää sarvista! ;D Lemppari hmm.. ehkä yleinen velvoiteoikeus, mutta lähinnä koska siihen oli helppo lukea, kun se oli ollut pääsykoeaiheena.

Oliko hankala oppia lukemaan lakitekstiä?
Kyllä siihen aika nopeasti harjaantuu!

Top5 muistot opiskelusta yliopistossa?
Ihanat ihmiset, koko fuksiviikko, kaikki sitsit, Kiljava, Sonniaiset, excut (ups, tuli 6!)

Ootko kerenny urheilemaan samalla tavalla nyt kun pääsit yliopistoon?
No en nyt ihan samalla intensiteetillä kuin vaikka välivuonna, mutta aika hyvin kuitenkin! Vähän vaihtelee viikosta riippuen. 

Onko siellä paljon eri kurssivaihtoehtoja?
Paha sanoa, aika pitkälti putken mukaan oon mennyt tähän asti. Mutta uskoisin näin! Helsingissä varmaan vähän laajempi valikoima esim. valinnaisia kuin täällä Vaasassa. 

Ootko hakenut oman alan töitä? Fiiliksiä tähän liittyen?
Oon hakenut. Täällä Vaasassa on vähän suppeammat mahdollisuudet sen suhteen, se totta kai hiukan harmittaa!

Kuinka rankaksi koet yliopisto+työt -yhdistelmän?
Vapaa-aikaa on tottakai vähemmän, ja välillä on vaikea sovittaa kalenteriin kaikki mitä haluaisi. Lukemiseltahan se tietty vie jonkun verran aikaa.. Mutta silti oon kokenut sen kivaksi vastapainoksi!

Onko oikiksesta valmistuneella työmahdollisuuksia ulkomailla?
Kyllä esimerkiksi EU- ja kansainvälisen oikeuden alalla. 

Ootko miettinyt mihin itse haluaisit työllistyä sitten kun oot valmistunut?
Pakko sanoa, että mulla ei oo kyllä vielä hajuakaan! Mutta moni suunta vaikuttaa toki kiinnostavalta, oon varma että se oma juttu löytyy vielä. 

Koetko, että oikeustieteen opiskelu on yksipuolista/tulevaisuuden työllistymismahdollisuudet olisi suppeat?
En, päinvastoin. Nyt opintojen alettua on ollut jännä huomata, miten monilla elämän osa-alueilla oikeustieteen opiskelusta on hyötyä. Mun mielestä työllistymismahdollisuuksien osalta tää ala on todella monipuolinen.

Onko suhteet tärkeitä esim. tulevan työpaikan kannalta?
Kyllä musta tuntuu että niillä on jonkun verran osaa ainakin alkutaipaleella. Niin ja verkostoitumisella totta kai on sanomattakin, verkostojen luominen nyt on ihan itsestäkin kiinni. Mut silti uskon, että kaikista eniten vaikuttaa oma persoona! :) 

MUITA VINKKEJÄ

Mitä neuvoja antaisit henkilöille, keillä on nyt kirjoitukset ja pääsykokeet tulossa?
Muista, että tää on vaan yks pirun kevät sun elämästä! Pistä itses täysillä likoon ja unohda hetkeksi kaikki muu! Yliopistossa opiskelu on todellakin ollut kaiken sen ahertamisen arvoista! Jos hoidat nää muutamat kuukaudet nyt kerralla kunnolla, niin sua odottaa elämäsi paras palkinto kesän alussa. Mutta muista myös olla ottamatta liikoja paineita, on ihan normaalia, ettei ensimmäisellä kerralla välttämättä onnistu! :)

Stressasitko pääsykoetta paljon? Miten selvisit stressistä?
No juu. Alku meni aikalailla omalla painollaan. Loppua kohden paineet alkoivat tottakai kasvaa, mietti vaan väistämättäkin että osaako tarpeeksi ja ehtiikö oppimaan tarpeeksi jne.. Eipä siinä oikein muu auttanut kuin yrittää vaan painaa jokainen päivä täysillä ja muistuttaa itseään, että ei muuta oikein voi tehdä kuin yrittää parhaansa ja katsoa mihin se riittää. 

oikis1

Miten tsemppasit itseäsi läpi kevään?
Muistutin itselleni, että kyseessä on vain pari kuukautta mun elämästä, ja ne pari kuukautta voivat antaa suunnan mun koko loppuelämälle. 

Mitä vinkkejä on monta kertaa hakeneille, mutta ei koulupaikkaa saaneille? 
Älä luovuta! Nykypäivänä on enemmän kuin normaalia hakea monta kertaa. Päätä, että tällä kertaa se oot just sä. Kirjaa ylös, mikä edellisillä kerroilla on mennyt mönkään, ja miten aijot korjata epäkohdat. Sitä on vaikea uskoa, ennen kuin koulupaikka aukeaa, mutta tuut arvostamaan välivuosia vielä myöhemmin!

Onko mitään muita vinkkejä pääsykokeisiin liittyen?
Keskity olennaisiin asioihin ja pyri erottamaan ne epäolennaisista. Aloita luku-urakka tehokkaasti mutta maltilla, siten että voit koko ajan nostaa tahtia loppua kohden. Etsi just se sulle sopiva lukuympäristö. Älä lue väkisin, vaan pidä pieni tauko, pari tuntia vapaata tai vaikka vapaapäivä jos ei vaan luista. Tee lukusuunnitelma, päivitä sitä kevään mittaan ja yritä pysyä siinä. Pysy loppuun asti rauhallisena, ne asiat on kyllä siellä päässä vaikka loppuvaiheessa kaikki tuntuu olevan yhtä puuroa. Älä lue enää viimeisenä iltana tai koeaamuna, vaan keskity rentoutumaan ja valmistaudu henkisesti tulevaan koitokseen!

Paras vinkki pääsykokeisiin?
Älä keskity vertaamaan itseäsi liikaa muihin, vaan keskity omaan tekemiseen ja luota siihen, että just sä voit onnistua.

Kuinka monella teistä on tänä keväänä kirjoitus- tai pääsykoeurakka käsillä? Minne olette hakemassa ja millaisia fiiliksiä tuleva koitos teissä herättää? :) Olisi ihana kuulla teidän ajatuksianne, ja jos tämän postauksen myötä herää vielä mitä tahansa kysyttävää, niin vastailen mielelläni! Jos täältä löytyy paljon hakijoita, niin voisin vielä myöhemmin keväällä ennen h-hetkeä kirjoittaa jonkinlaisen viime hetken tsemppauspostauksen. Mutta jo nyt, superpaljon tsemppiä! You can do it 

31 kommenttia:

 1. Ihanaa, mä rakastan opiskeluun liittyviä postauksia, lisää näitä! Muutenkin tykkään tosi paljon sun kirjotustyylistä, osaat yhdyssanat (mulla on joku todella ärsyttävän tarkka silmä kun niistä puhutaan) ja muutenkin tekstejäs on helppo lukea. Tsemppiä, ja mahtavaa kun joku todella jaksaa panostaa. Susta vaikuttas tulevan mahtava lakiammattilainen jos jatkat tuolla ajatusmallilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kommentti. Kiitos kovasti sulle :)<3

   Poista
 2. Moikka!
  Luin blogiasi jo viime kevään aikana jolloin hain itsekin Helsingin oikikseen. Tein hurjasti töitä ja kaikki mielestäni oikein, mutta jäin silti pisteen päähän. Sisäänpääseiden listalta tarkistin kuitenkin olitko sinä päässyt sisään. Voin sanoa, että olin aidosti onnellinen sisäänpääsystäsi ja se jopa helpotti omaa tuskaa edes hetkellisesti :) Kirjoitat mahtavaa ja aitoa blogia ja vaikutat hienolta ihmiseltä! Tästä postauksesta on varmasti hyötyä taas tämän vuoden luku-urakkaan, josko se oma nimi löytyisi sieltä listalta tänä vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsit, ihana olet <3 Kertoo paljon susta, että pystyt kokemaan aitoa iloa toisen onnistumisen puolesta, vaikka tuossa tilanteessa moni varmasti ajattelisi juuri päin vastoin. :)

   Tänä vuonna siellä listassa on sun nimi, ihan hurrrjasti tsemppiä tulevaan luku-urakkaan! :)

   Poista
 3. Suurkiitos tästä postauksesta Sofi! :) Erittäin motivoiva ja informatiivinen postaus. Tuun aivan varmasti palaamaan monen monta kertaa tän postauksen pariin ja hyödyntämään sun vinkkejä. Tasan 3 viikkoa ja urakka alkaa, apuva. 7 viikkoa voi tosiaankin antaa suunnan koko tulevaisuudelle, joten nyt kaikki peliin. I can do it too!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, toivotaan että näistä vinkeistä on hyötyä! :> Sulla on niin intohimoinen suhtautuminen siihen mitä ikinä teetkin, että mä uskon sun pystyvän tähänkin! Niin niin paljon tsemppiä, ja muista tulla pistämään viestiä keväällä jos jossain vaiheessa tarviit potkua persuksille! ;)

   Poista
 4. Täältä löytyy yksi keväällä turun oikikseen hakeva! Odotan luku-urakkaa tavallaan innoissaan, tavallaan kauhuissaan. Luulen et tsemppipostaus keväällä olis enemmän kuin paikkallaan😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kuulostaa tutulta :D Paljon tsemppiä tulevalle keväälle <3

   Poista
 5. Kiitos Sofi ihan mahtavasta postauksesta! Itse en hae oikikseen, vaan Jyväskylän liikuntatieteelliseen liikuntapedagogiikkaa/terveystieteitä lukemaan, mutta tämän postauksen opiskelutekniikkavinkeistä ja tsempeistä oli silti hyötyä!

  Suomen ainoaan liikuntatieteellisen sisäänpääsy mielletään myös oikiksen tapaan haastavaksi, koska hakijoita on yli tuhat ja sisälle otetaan vuosittain ainoastaan 26 nais- ja mieshakijaa. Vaikka luku-urakan laajuus ei ole verrattavissa oikiksen vastaavaan, enkä niitä sen koommin lähde vertailemaankaan, niin sun esimerkki kovan työnteon merkityksestä mahdottomaltakin vaikuttavaan opiskelupaikan saavuttamiseen on super motivoiva!

  Olen henkisesti valmistautunut huhtikuun alusta alkaen omistamaan seuraavat pari kuukautta elämästäni pääsykoeurakalle. Kuten mainitsitkin, sen on lyhyt aika elämästä ja todellakin kaiken työnteon väärti, kun palkintona odottaa (toivottavasti) unelmien opiskelupaikka, joka määrittää suunnan koko loppu elämälle. Ei auta siis muu kuin omistautua urakalle eli keskittyä olennaiseen, lukea paljon ja laadukkaasti, työstää tekstejä, kerrata, pitää pää kylmänä, luottaa omaan tekemiseen ja jättää turha vertailu muihin pois. Mulla motivaattorina toimii se, kun mietin fiilistä, joka mielen valtaa kesäkuun alussa ylppäripäivänä, kun takana on hyvin onnistuneet yo-kirjoitukset ja tiedän antaneeni kaikkeni sekä tehneeni parhaani yliopistoon pääsyn eteen. :) Sitten edessä on ihana kesä, vapaus, työt ja pääsykoetulosten innokas odotelu.

  Tsemppiä sulle opintoihin ja kiitos inspiroivasta blogista! :)

  reettahallila.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit miten viisaita sanoja! Uskon, että jo pelkästään tuolla asenteella tuut pääsemään pitkälle. :) Mä todella toivon, että sua onnistaa. Käyn kurkkimassa sun blogia kevään mittaan ja varsinkin kesällä, että kuinka sun käy! Tsemppiä ja lukuintoa :) <3

   Poista
 6. Tää oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus, vaikka pääsykokeet tai oikis ei itseä nyt kosketakaan! :) En aikoinani hakenut kauppikseen kun olin ihan varma etten selviä siitä luku-urakasta tai pääsykokeista, ja edelleen vähän harmittaa etten koskaan edes yrittänyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon! :) Never say never, onko jo muka liian myöhäistä? ;)

   Poista
 7. Mainitsit kielien tärkeydestä niin olisiko oikeustieteiden alalle hyvä yhdistelmä sun mielestä englanti, ruotsi ja venäjä? Kuinka tärkeä tuo ruotsi on? Entä historia ja yhteiskuntaoppi? Luonnontieteet eli fysiikka ja kemia`? Pitkä vai lyhyt matikka? Olen juuri menossa lukioon ja olen aivan pihalla kaikista ainevalinnoista enkä tiedä mitä aineita valitsisin/kirjoittaisin. Oikis yhtenä vaihtoehtona kiinnostaa. kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kielitaito on alalla plussaa! Ruotsiakin olisi hyvä ymmärtää, mutta ei se kenenkään uraa taida kaataa, jos sitä ei osaa:D Yhteiskuntaopista olisi hyvä olla kiinnostunut.. Ei välttämättä jokaisesta lukion yh kurssista, mutta aihealueesta yleisesti:) Luonnontieteiden osaamisesta ei lähtökohtaisesti ole juurikaan hyötyä tai sitä ei ainakaan edellytetä. Matikan oppimäärän laajuudellakaan ei ole mitään merkitystä. Puhun siis sisäänpääsyn kannalta:) Itse sisäänpääsyn kannalta tarkasteltuna niin millään lukion kurssilla tai oppiaineella (paitsi ehkä äidinkielellä) ei ole mitään ratkaisevaa merkitystä. Jos esim. erikoistuu myöhemmin vaikkapa vero-oikeuteen niin matikan osaamisesta voi olla hyötyä. Ei hätää ehdit miettiä näitä vielä ihan rauhassa!:) Valitse oppiaineita ihan oman mielenkiinnon mukaan ja jos oikis kiinnostaa vielä abivuonna niin ei muuta kun hakemaan!:)
   -Oikkari

   Poista
  2. Yllä tulikin jo oikein kattava vastaus, kiitos siitä Oikkarille! :) Ja Anonyymille tsemppiä lukioon :>

   Poista
 8. Moikka ja kiitos superihanasta postauksesta! Seurailin mielenkiinnolla parina viime keväänä postauksia opiskeluun ja pääsykokeisiin liittyen, vaikka toiveissa siintänyt opiskelupaikka olikin mulla aika eri. Abikevään 2015 lusmuilusta ryhdistäytyneenä luin viime kevään ihan sata lasissa lääkiksen pääsykokeisiin, ja voi sitä päivää kun kesäkuun lopulla opintopolkuun kirjautui! Voin allekirjoittaa kaikki sun sanat siitä kuinka se valtava lukumäärä ja käytetyt tunnit on kaiken sen arvosta, kun opiskelupaikka sitten lopulta napsahtaa, t: ekan vuoden lääkisopiskelija Tampereelta :) Kiitti vielä mielettömästi ihanasta blogista ja postauksista, vaikutetaan vielä aika samanlaisilta ihmisiltä kovien tavotteiden ja päämäärien kanssa opiskelujen suhteen niin on ihanaa lukea tätä "vertaistukena" vaikka ala onkin ihan eri :D <3 Kivaa loppukevättä, nautitaan molemmat unelma-alan opiskelusta ja opiskelijaelämästä, mää oon ainakin tykännyt ihan mielettömästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ihan superkiva kun laitoit kommenttia! :) Hauska kuulla, että pystyt samaistumaan mun ajatuksiin ;D Ja vitsit, Tampereen lääkis, vautsi!

   Ihanaa kevättä sulle myös, nautitaan <3 Kohta päästään viettämään ekaa opiskelijavappuakin! ;)

   Poista
 9. Aktiivisena liikkujana, miten yhdistit liikunnan ja opiskelun? Tuliko sulle koskaan ahdistusta jos et päässyt pitkään aikaan liikkumaan urakan aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsykoeurakka oli sen verran lyhyt, että silloin liikuntakin jäi tärkeysjärjestyksessä toiseksi. Ensimmäisinä viikkoina ehti käydä treenaamassa ihan kivasti aina niinä päivinä, kun ei ollut illalla kurssia, ja se kyllä piristi ja toi vastapainoa, kun sai heittää aivot hetkeksi narikkaan. Loppu-urakasta ei tullut enää paljoa liikuttua ja syötyäkin tuli miten sattuu, ja vaikka se välillä ahdistikin niin en ottanut siitä mitään stressiä, kun kyse oli kuitenkin vaan tietystä ajanjaksosta :)

   Poista
 10. Tosi kiva postaus ja oli todellakin tarpeeseen tänä keväänä! Edessä olis vielä tällä viikolla kolmet kirjotukset ja sitten alkaa valmistautuminen Turun oikiksen pääsykokeisiin. Et maininnut mitään itse pääsykoe tilanteesta, millainen se oli? Kun ajaksi on merkattu 12-17 onko se aika pakko olla kokonaan siellä? Ja otetaanko sinne eväät samalla tavalla kuin kirjoituksiin? Kiitos jo etukäteen ja tsemppiä opiskeluihin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sulla on tiivis kevät tulossa! Mutta älä huoli, selviät varmasti :)

   Pääsykoetilanne oli totta kai aika jännittävä molempina vuosina. Mutta kyllä se jännitys siitä karisee kun pääsee vaan kokeen tekemisessä vauhtiin! :) Ei oo pakko olla koko aikaa, jonkun tietyn ajan jälkeen (tyyliin tunnin?) saa lähteä. Ja omat eväät voi ottaa mukaan joo :)

   Kiitos ja tsemppiä sulle tulevaan kevääseen! <3

   Poista
 11. Kiitos äärimmäisen hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta! Helsingin oikikseen olisi nyt tarkoitus päästä keväällä ja nämä neuvot tulevat varmasti auttamaan todella paljon!
  Kaikkea hyvää sulle ja tsemppiä omiin opintoihin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä valinta! ;) Paljon onnea luku-urakkaan, you can do it <3

   Kiitos kovasti :)

   Poista
 12. Vaihteliko sun lukurytmi (8-9h/pv) kevään mittaan? Eli kiristitkö tahtia loppukevättä kohden vai oliko se tasainen läpi kevään?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tasainen, mutta lopussa tuli toki vähän vielä kiristettyä.

   Poista
 13. Miten luit viimeisen noin viikon ajan, kun kirjat oltiin käsitelty kurssilla jo? Mitä muita tapoja lukea (kurssipäivänä yhtä kirjaa,muina päivinä kahta) olet kuullut muiden sisäänpäässeiden käyttävän?:)
  Luitko alusta asti tuolla tekniikalla vai luitko ihan ensin kaikki kirjat "nopeasti" läpi?
  Kiitos paljon vastauksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin vaan käydä vielä vaikeimpia asioita, opetella lakeja ja kahlata kirjoja läpi. Hmm, en oikeastaan kauheasti tiedä muiden lukutyyleistä! :D Jotkut toki saattavat keskittyä pidempiä pätkiä vain yhteen kirjaan, mutta näin lyhyenä aikana ei ainakaan yli viikkoa kannata lukea yhtä kirjaa, muuten voi iskeä paniikki muiden osalta.. Ja joo, ennen kuin aloin käyttämään tuota taktiikkaa niin luin toki kaikki kirjat nopealla tahdilla läpi :)

   Tsemppiä! :)

   Poista
 14. Toi tsemppauspostaus olis tosi kiva! Turun kokeeseen vielä kaks viikkoo ja sit on kevään urakka ohi. 😊

  VastaaPoista
 15. Moikka!
  Tunnistitko toisella hakukerrallasi, että mistä loppuvaiheen stressi kumpusi? Oliko samanlaista ''ahdistusta'' silloin ensimmäisellä hakukerrallasi? Olen itse hakemassa ensimmäistä kertaa, vaikka tietenkin väsyttää todella paljon ja muutaman kerran on tullut itkukohtauksia (Olen alusta asti lukenut 8-10h päivittäin), niin pelottaa että teenkö jotain väärin, kun se ''kuuluisa'' superahdistus ei ole vielä tullut.
  Paljon tsemppiä sulle omiin opiskeluihisi ja töihin! Olen seurannut blogiasi jo todella kauan ja on ollut ihanaa seurata kuinka oot toteuttanut haaveitasi päämäärätietoisesti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vaan, että oot saanut pidettyä pääkopan kasassa! :) Ensimmäisellä ei ollut samaa ahdistusta, muuten kuin ihan loppuvaiheessa iski hetkellinen ahdistus, mutta se helpotti kotiin päästyä. Eli en kyllä tiedä, mikä tuon toisen vuoden ahdistuksen aiheutti..

   Ihana kommentti, ihan superpaljon tsemppiä sulle pääsykokeeseen ja muista tulla kertomaan, kuinka kävi! :>

   Poista