3/23/2015

KEVÄÄN OPISKELUKUVIOISTA

Hyvää huomenta ja alkanutta viikkoa kaikille!
Mä oon jo ties kuinka monta viikkoa ollut aikeissa tulla höpisemään blogin puolelle vähän mun opiskelusuunnitelmista, mutta kas kummaa päivät tuon kaiken yo-hässäkän keskellä vilahtivat ohi niin nopeasti, että vaikka opiskelujutut ovatkin olleet mielessä päivittäin, eivät mun aivot vaan ole jaksaneet koota päässä pyörineitä ajatuksia sanoiksi. Ehkä sitten nyt, katsotaan mitä tästä tulee!

 "Mikä susta tulee isona?" Klassinen kysymys, joka on kantautunut mun korviin silloin tällöin tyyliin päiväkodista asti. Viimeisen parin vuoden aikana kysymys on hieman muuttanut muotoaan, kun tutut ja sukulaiset ovat kääntäneet sen "No, mihis sä nyt meinaat lukion jälkeen?"- tyyliseksi. Puolitoista vuotta vastasin kysymykseen kangerrellen että en mä oikeen tiedä, vaikka kyllä mä oikeastaan jo tiesinkin. Vasta viimeisen puolen vuoden aikana oon pystynyt selkä suorana toteamaan, mikä mua kiinnostaa.

 Mun lapsuuden unelma-ammatti oli lastenlääkäri. Olin mä joskus ala-asteella kirjoittanut ystäväkirjaan haaveammatiksi myös biologin, mutta en välttämättä silloin ihan tajunnut mitä kaikkea ammatti pitää sisällään ;D Luulin sen koskevan ainoastaan ihmisbiologiaa, mikä taas sinänsä ehkä ihan loogisesti tuki lääkärihaavetta.. Vielä lukiossakin mä valitsin luonnontieteen linjan, lähinnä sitä lääkistä ajatellen. Ja tietty silloin ajattelin olevani fiksu valitsemalla mahdollisimman laajasti kaikkea, etteivät vaan ovet mihinkään paikkaan sulkeutuisi.. No, lääkishaave tietty vaikeutui heti, kun mun fysiikan lukemisesta ei tullut mitään. Luin kuitenkin kemiaa neljä kurssia, lähes kaikki pitkän matematiikan kurssit sekä bilsan kaikki kurssit kirjoittaen sen vielä yo-kirjoituksissakin. Viimeisenä vuonna mä kuitenkin tajusin, ettei mua oikeestaan erityisemmin edes kiinnosta kyseiset aineet. Niiden sijaan reaaleista kiinnosti psykologia, samoin kuin yhteiskuntaoppi (nimimerkillä ikuisesti katkera siitä, että yhteiskuntaopin ykköskurssi järjestettiin meidän koulussa vasta kolmantena vuotena, kun kirjoitettavat aineet piti olla jo tiedossa.. ) Niin ja pienenä kevennyksenä, kyllä mä vielä viime viikollakin väänsin tutkielmaa Ahvenanmaan kasvillisuudesta, ihan vaan koska en halunnut luonnontieteen linjan suorittamisen jäävän niin mitättömän pienestä asiasta asiasta kiinni, vaikka varsin hyvin sitä vääntäessä tiesin etten sillä paperilla todennäköisesti tuu mitään tulevaisuudessa tekemään.

IMG_2462

 Mihin mä sitten haluan opiskelemaan?
Oon joskus sen tainnut tuoda blogissa esille kommenttien ja kysymyspostauksen yhteydessä, kuitenkaan ilman sen kummempia sepostuksia aiheesta. Mun unelma tällä hetkellä on päästä opiskelemaan oikeustiedettä. No joo okei, enhän mä vielä oikeasti voi tietää onko se mun unelma, ennen kuin pääsen pääsykoekirjojen maailmaan ja näen, onko se asia ihan oikeasti sellaista mikä mua kiinnostaa. Pieni kiinnostus alaa kohtaan on kuitenkin syttynyt jo ainakin reilu vuosi sitten, siitä asti oon harva se päivä selaillut tietoa aiheesta ja lukenut keskustelupalstoja, blogeja ja yrittänyt esimerkiksi Studia-messuilla kaivella alan asiantuntijoilta kaikki mahdolliset kokemukset ja näkemykset aiheeseen liittyen. Oon lukenut lukemattomia kauhutarinoita siitä, kuinka rankka ja lukemisentäyteinen pääsykevät tulee olemaan ja kuinka vaikea oikeustiedettä - niin kuin tietysti todella montaa muuta alaakin - on päästä opiskelemaan. Sen takia oon useaan otteeseen yrittänytkin keksiä muitakin mua kiinnostavia vaihtoehtoja, enkä oo ollut varma siitä, uskallanko tarttua haasteeseen. Oikeustieteen lisäksi ainot alat jotka ovat tuntuneet mielenkiintoisilta, ovat olleet psykologia ja hallintotieteet. Niiden kohdalla en kuitenkaan ole päässyt ajatuksen tasoa tai pientä pintaselailua pidemmälle. Jos oikeustiede ei olekaan mun ala, niin mulla ei todennäköisesti ole mitään hajua mitä mä tulevaisuudelta haluan.

 Joka tapauksessa, muutama kuukausi sitten mä tein sen päätöksen, että sinne mä tulen hakemaan. Siitäkin huolimatta, että opo ja monet muutkin asenteillaan ja ilmeillään onnistuivat olemaan erittäin masentavia. Onneksi lähipiiri on sen sijaan koko ajan ollut täysillä tukena. Otin sen asenteen, että luotan itseeni ja omiin mahdollisuuksiini, ja katson mihin se mun kohdalla riittää. Oikeustiedettä voi opiskella Helsingissä, Vaasassa, Turussa, Joensuussa ja Rovaniemellä. Toisin kuin esimerkiksi kauppiksessa, ei oikeustieteen pääsykoekirjat ole joka paikassa samat, vaan täytyy etukäteen päättää, mihin kaupunkiin hakee. 

Mä muutin eilen loppukevääksi Helsinkiin ja osallistun täällä Pykälän valmennuskurssille muutaman kerran viikossa. Haen siis nyt ainakin ensimmäisellä kerralla Helsinkiin, koska se on mulle kaupunkina kaikista tutuin (vaikka outo tämäkin..) ja tänne uskalsin lähteä yksinäni. Potentiaalisia vaihtoehtoja olisi ollut toki muitakin. 
  IMG_2463

 Pieni kirjoitusväsymys on saatu selätettyä ja oon valmis tarttumaan ylihuomenna julkaistaviin pääsykirjoihin. Niiden parissa olisi tarkoitus kahlata läpi koko kevät. Mulla halu päästä opikelemaan on kova, ja sen takia halusin jo nyt yo-keväänä ryhtyä hakemaan tosissaan, jottei välivuosia tulisi ainakaan kovin montaa. Tää kaikki on mulle todella uutta ja outoa, ja fiilikset Helsinkiin muutosta ja koko hakuprosessista ovat viime viikkoina heitelleet ihan laidasta laitaan. Mulla ei tietenkään ole vielä tarkkaa käsitystä siitä, millainen tää pääsykoekevät todella tulee olemaan, mutta lupaan kertoa fiiliksistäni lisää kunhan kaikki täällä alkaa rullaamaan. Koko elämänsä pikkukylässä eläneenä tytöntyllerönä pelkkä isoon kaupunkiin yksin asettuminen on aika jännä kokemus. Mä majoitun tän parin kuukauden ajan pienessä valmiiksi kalustetussa yksiössä, ja tuleva kevät olisi tarkoitus viettää lähinnä kirjasto-valmennuskurssi-akselia ravaten, uuteen kaupunkiin ja toivottavasti myös uusiin ihmisiin tutustuen. Kesäksi palaan takaisin Kankaanpäähän ja tuttuun ja turvalliseen työpaikkaani kesätöitä paiskimaan. Sen jälkeen mulla on edessä joko haluamani opiskelupaikka tai välivuosi, jonka suhteen mulla ei sitten puolestaan olekaan vielä minkään sortin suunnitelmia.

Nyt, kaiken tän vuodatuksen jälkeen, haluaisin antaa puheenvuoron teille lukijoille. Oikeastaan lähes kaikki siellä ruudun toisella puolella ovat varmasti joko joskus aiemmin kamppailleet opiskelumurheiden kanssa tai tekemässä niin paraikaa, tai no - ainakin joskus tulevaisuudessa! ;D Mulla olisi varmaan miljoona kysymystä, joihin kuulisin mielelläni erilaisia näkemyksiä, mutta kokoan tähän alle niistä vaikka muutaman:

Ihan aluksi, jos täältä vain sattuu löytymään ihmisiä jotka ovat hakeutumassa samalle alalle tai kenties paraikaa opiskelemassa sitä, niin äkkiä käsi pystyyn ja kommenttia tulemaan! Olisi myös ihan yleisellä tasolla kiva kuulla, millaisia suunnitelmia teillä muilla on kevään hakujuttujen suhteen ja mitkä alat kiinnostavat? Myös välivuodesta olisi kiva kuulla erilaisia kokemuksia, sillä olis ihanaa saada mielekkäitä ideoita sen varalle, että koulupaikka jää saamatta. Ja ihan ylipäätään kaikki mahdolliset kokemukset jatko-opinnoista ja eri opiskelukaupungeista ovat suuuuupertervetulleita! :) 

36 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että oot uskaltanu ottaa härkää sarvista, etkä oo lannistunut muiden asenteista :) Itselläkin on tulevaisuuden haaveissa lähteä samaa alaa lukemaan. Tsemppiä paljon luku-urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii, toivottavasti joskus siis ehkä tavattais opiskelujuttujen merkeissä! :) Ja kiitos tsempeistä ! :>

   Poista
 2. Vau, rohkea päätös, mutta todellakin oikea! Ja vaikkei nyt opiskelupaikka aukenisikaan niin ainakin tiedät, mikä sua odottaa, jos haet seuraavana vuonna uudestaan :)
  Mä itse haen nyt kolmatta (toivottavasti viimeistä) kertaa luokanopettajaksi. Tällä viikolla alkaa valmennuskurssi Helsingissä. Ite asun siis Mikkelissä, joten yövyn aina kurssin ollessa Helsingissä. Vähän jännittää, kun en tunne kaupunkia pahemmin, mutta silti oon ihan innoissani :-D Tsemppiä lukemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, toivotaan näin! :)
   Ja vitsit, mun oli pakko heti käydä kurkkaamassa sun blogista ajatuksiasi keväästä, ja aika lailla samanlaisia juttuja pyörii päässä mullakin niin kevään kuin uuden kaupunginkin suhteen. Hirmuiset tsempit sullekin, ihan varmasti pääset sisään tänä vuonna! :>

   Poista
  2. Hahha, ehkä sitten törmäillään, jos vaikka satuttas jopa asuu samalla suunnalla :-D Pidetään molemmat sormet ristissä!!

   Poista
 3. Ei se välivuoden pitäminenkään niin kovin kamala vaihtoehto ole, mulla on tavallaan menossa jo toinen. Mä oon kokenut tän lähinnä motivaatiota nostavana ja nyt olen paljon valmiimpi tekemään töitä opiskelun eteen kuin kirjoitusten jälkeen. Kannattaa vaan keksiä jotain järkevää tekemistä, ettei jää CV:hen aukkoja. Itse kävin kauppakorkean kursseja avoimessa yliopistossa ja nyt pääsenkin sen kautta sisään kauppikseen :D mutta pointti oli se, ettei kannata ainakaan kovin paljon stressata siitä opiskelupaikasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti mielipiteestä ja vinkeistä! :> Se on kyllä varmasti totta, että välivuosi tai pari nostattaa opiskelumotivaation varmasti ihan eri sfääreihin, kuin esimerkiksi nyt kaiken lukiossa paahtamisen jälkeen.. :) Ja jep, jos välivuosi tulla tupsahtaa niin varmasti yritän keksiä jotain järkevää puuhattavaa. Oon sellainen ihminen, etten edes pystyisi käyttämään montaa päivää, saati sitten montaa viikkoa, pelkkään löhöilyyn :)

   Poista
 4. Voi vitsi, ihana kuulla sulla olevan noin selkeet tulevaisuudensuunnitelmat! Pidä tiukasti kiinni sun unelmistas, sä kyllä pääset sisään kovalla työllä :-) Jos et ekalla kerralla, niin sitten seuraavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no mut jos tää ei olekaan mun juttu niin sit oon aikas ulapalla! ;D Toivotaan parasta, kiitos tsempeistä ihana <3

   Poista
 5. Tsemppiä pääsykoeurakkaan! Vietän ite tällä hetkellä välivuotta ja se tuli kyllä enemmän kuin tarpeeseen. Mieli on ehtinyt muuttua vuoden aikana monta kertaa, mutta nyt oon vihdoin löytänyt just miulle sopivan alan mihin haluan enemmän kuin mitään, ja oon todellakin valmis tekemään kaikkeni päästäkseni opiskelemaan. :) Eikä se oo niin vakavaa jos opiskelupaikka ei heti aukea, ainakin saa vielä vähän lisää aikaa miettiä mikä se oma juttu on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :> Ihana kuulla, ett säkin oot löytänyt sen sulle oikean alan! Oot kyllä oikeessa, on tärkeetä että on tarpeeksi aikaa miettiä, mikä se oma juttu on :) Nykyään kun on alan vaihtamisestakin tehty niin vaikeaa.. :/

   Poista
 6. Moikka. Täällä ruudun toisella puolella yksi jo oikeustieteellisessä opiskeleva. Voi, nuo katseet ja ihmisten kyseenalaistavat kommentit siitä kun kerrot hakevasi oikeustieteelliseen olivat niin tuttuja minullekkin, mutta älä välitä niistä vaan käänne ne voitoksi ja näytä niille, että oikeasti pystyt siihen! Sillä uskon, että jokainen kenellä vain oikeasti on tarpeeksi halua ja uskoa itseensä, voi sisälle päästä. Se on loppuenlopuksi asenteesta kiinni. Vaikkakin on totta, että keväästäsi on tulossa rankka ja opiskeluntäyteinen, mutta kannattaa kuitenkin pienellä varauksella suhtautua muiden luku-kertomuksiin, sillä hyvin moni niissä liioittelee ja jokaisella on se oma tapansa oppia. Paljon pitää opiskella, mutta tärkeää on muistaa myös pitää itsestään huolta, koska viimeiset kaksi viikkoa ennen koetta on ne tärkeimmät ja silloin hakijoiden kesken ne erot yleensä muodostuvat. Tsemppiä hurjasti kevääseen, uskon että jos tämä on se ala mitä oikeasti haluat, niin pystyt siihen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, vau! Luin kommenttisi monta kertaa ja tulen varmasti lukemaan vielä kevään aikana, kun meinaa usko loppua ;D Hirmu paljon tärkeitä vinkkejä kevättä ajatellen. Kiitos tosi paljon <3

   Poista
 7. Eikä, ihanaa ku teit tän! :') Tulin jo siinä kysymyspostauksessa kertoilemaan miten oikis kiinnostaisi kovasti muakin ja että oon kuitenkin 'vasta' alkava. Ootan ihan superinnolla sun tulevia postauksia tai ees lyhyitä sivulauseita siitä, miten sulla sujuu opiskelujen kannalta, mitä tykkäät Pykälästä jne! Ei voi olla ihanempaa ku suosikkibloggaaja alkaa kertoilemaan kokemuksiaan ja tunteitaan omasta unelma-ammatistani :') Kaikkea hyvää sulle ja tsemppiä opiskeluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ihana! :D Varmasti tulee ainakin niitä sivulauseita ja enemmänkin, kun kuitenkin opiskelu tulee olemaan suuressa osassa koko loppukevättä.. Kiitos paljon, toivottavaan että sunkin kiinnostus pysyy yllä ja päätyisit vielä joskus samalle alalle! <:

   Poista
 8. Itse oon vasta lukion ykkösellä mutta tällä hetkellä muakin ehkä houkuttelis eniten toi oikeustieteelliseen hakeminen lukion jälkeen. Pelottaa vaan, että kuinka vaikeeta sinne on sitten päästä. Oliskin tosi kiva kuulla sitten myöhemmin lisää sun kokemuksia pääsykokeista ja niihin lukemisesta. Mut hei hirmusesti tsemppiä sulle! x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että te ykköset ootte tänä päivänä jo yllättävän hyvin selvillä siitä mitä tulevaisuudelta ehkäpä haluaisitte! :D Oon nimittäin kuullut jo monia tulevaisuudensuunnitelmia lähipiiriinkin kuuluvilta samanikäisiltä.. :) Ja joo, niin muakin pelottaa.. Mutta kokemuksia tulet kuulemaan varmasti myöhemmin, kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 9. Paljon tsemppiä sulle!! :-) oon ite sua vuoden nuorempi ja vaikka oonkin kiinnostunut aivan eri alasta tulevaisuudessa, niin olis kyllä silti mielenkiintoista kuulla sun lukemisista ja fiiliksistä lisää tässä kevään aikana :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla :) Kiitos paljon ihana!

   Poista
 10. Hyvä Sofi!! Tsemppiä, muista että aina sinne joku pääsee, miksei se joku vois sitten olla sinä! ;)

  -Karla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Karla <3 Pidetään mielessä ;)

   Poista
 11. Rupes ihan naurattaan toi opo-juttu, ku on kaks kertaa niissä haastatteluissa käyny ja aina tulee samat "No sulla ei ookkaa pienet tavotteet" tai "No ootko varma, että työllistyt" -kommentit... No pääasia, että ite tietää mitä haluaa! Tsemppiä Sofi! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsiit ja mua rupes niin naurattamaan kun luin tän kommentin ja pystyin niin elävästi kuvittelemaan ton tilanteen ja noi sanat :DD Voi voi... Kiitti Venla! :)

   Poista
 12. Hurjasti tsemppiä ja hienoa että uskallat myöntää mitä oikeasti haluat. Mulla itellä oli kova kynnys aikanaan kertoa että haen lääkikseen, aluks sitä oli vaikeeta myöntää edes itelle. Kummasti sitä vaan ajatteli että sinne pääsee jotku yli-ihmiset. Jotenki sitä pelkäs omaa epäonnistumista. Mutta voin kertoa että sit kun se opiskelupaikka aukeaa niin kaikki nähty vaiva ja valvotut tunnit on sen arvosta! Siitä tulee hyvä fiilis, kun sen työn on tehny täysin itse, eikä kukaan muu. Jaksamisia kevääseen, vaikka se tuntuukin raastavalta ja hetkittäin ihan hullulta, jälkeen päin sitä kaikkee muistelee lämmöllä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt tosi samanlaiset fiilikset.. Jotenkin tuntuu, että kaikki sisälle pääsevät ovat juurikin niitä yli-ihmisiä, ja siks itseluottamus välillä horjuu. Pitää vaan nakuttaa päähän se, että samanlaisia tallaajia me kaikki loppujen lopuksi ollaan. Kiitos ihanista tsempeistä, eiköhän tää tästä lähde rullaamaan! :>

   Poista
 13. Tsemppiä lukemiseen, sä pystyt siihen! :)!!

  VastaaPoista
 14. Kuullostaapas tutulta! Mulla oli pitkään urheilulääkäri unelma-ammattina ja oikis ns. takaovi suunnitelmana, mutta nyt fysiikka ja kemia ovat niin haastavia, että olen itsekin kallistunut enemmän oikiksen suuntaan. Saa nähdä mihin päädyn hakemaan, vuosi on aikaa tehdä päätöksiä... Tsemppiä kuitenkin luku urakkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, ei urheilulääkärikään kyllä pahalta kuulosta.. Mutta tosiaan ymmärrän täysin, kun itellä ihan sama tilanne noiden luonnontieteiden kanssa..:) Kiitos ja tsemppiä sullekin tuleviin päätöksiin! :>

   Poista
 15. Voi että toi teksti kuulosti ihan kun mun suusta tulleelta:-D siis mulla ollut ihan samoja haaveita ja oikeustieteellinen ollut mielessä useemman vuoden...mutta ans kattoo nyt et mihin tie vie! Huippu paljon tsemppiä sulle ja tuhansia halirutistuksia hetkiin, kun tuntuu että usko loppuu. Pakko vielä vähäsen udella sun parisuhderintamasta, kun oot sen kuitenkin tuonut suht isolle osallekkin tätä blogia. Eikö poikaystävä muuttanut mukana Helsinkiin? Vai tuletko viikottain sitten takas tänne Kankaanpäähän? Hävettää ihan kysellä tämmösiä henkilökohtasuuksia, mut jotenki tuntuis ittestä niin haikeelta lähtee yksin! Mut anyways eipä se nyt oo mun ongelma, mä vaan iha huolestuneena täällä mietin...;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli jotenkin niin hyvä mieli tästä kommentista, kiitos paljon tsempeistä sulle ihana, kuka siellä ikinä ootkin! :)<3 Toivottavasti säkin pääset joskus toteuttamaan unelmaasi oikikseen hakemisesta!

   Ja ei tarvitse todellakaan hävetä, kuten totesitkin niin ihan avoimestihan mä oon täällä muutenkin puhunut parisuhteesta, en vaan tajunnut mainita siitä puolesta mitään postauksessa :) Mutta tosiaan poikaystävä jäi Kankaanpäähän, kun hänellä on kuitenkin kevään aikana työt, pesäpalloharrastus ja kaikki muut jutut siellä. Mä tuun kuitenkin käymään varmaan pari kertaa viikonloppuna kotona, ja se taas vastaavasti mun luona Helsingissä jo esimerkiksi tänä viikonloppuna :> Tietty ehkä vähän haikeeta on ollut nää ekat päivät, kun on tavallisesti tottunut viettämään jokaisen päivän ja yön yhdessä, mutta nopeesti aika menee ja tää on muutenkin hyvää harjoitusta kesällä koittavaan armeijaan ;D

   Poista
  2. Huh hyvä ettei mennyt liian syvälle henkilökohtasuuksiin, mä jo hetken kerkesin pelätä, että oisko sittenkään pitäny lähettää tota kommenttia. Mutta joo, toi voi tehdä kyllä ihan hyvää, ittellä kans sama kesällä edessä :D ja kyllä siinä sitte kerkee näkemään, kuitenkin toi valmennuskurssi on huipputärkeä tulevaisuutta ajatellen! Joka tapauksessa hirmusesti tsemppiä lukemiseen, kyllä sun kaltanen vahva mimmi hoitaa homman kotiin ja näyttää kaikille epäilijöille! ;)

   Poista
  3. Totta! :)
   Kiitos vielä kerran, olet ihana <3

   Poista
 16. HYVÄ SOFI <3! Mulla täysin samat unelmat ollu jo pienestä pitäen, että oikikseen mennän! Tuun kattoon kevätnäytöstä, joten sillo puhutaan paremmi ;) t. Emmu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana :D<3 Ja hei en oo tiennykkää, vähän kiva! Hitsi, en pääse kevätnäytökseen :( Mut pitää puhuu joskus! :>

   Poista